Maag en twaalfvingerige darm

Maagklachten komen veel voor: één op drie mensen heeft er wel eens last van. De daarbij horende verschijnselen zijn: opboeren, een opgeblazen gevoel, maagpijn, misselijkheid en braken. Het maagslijmvlies kan verzwakken door bijvoorbeeld een bepaald medicijngebruik, pijnstillers, roken en een infectie met de bacterie ‘Helicobacter pylori’. Soms is het een combinatie van oorzaken. Als de weerstand van het maagslijmvlies afneemt, gaat het maagsap op bepaalde plekken inwerken op de maagwand. Zo kan een maagzweer ontstaan. Veel mensen denken dat dit ook kan komen door stress, maar dat is niet zo. Sinds enige tijd weten we dat de ‘Helicobacter pylori’ bacterie een grote rol speelt bij het ontstaan van maagzweren.

De term maagzweer is een beetje misleidend. Bij 80% van de zweren gaat het om zweertjes in de twaalfvingerige darm. Symptomen die duiden op een maagzweer: knagende pijn hoog in de maag, vlak voor of na het eten. Ook eerder genoemde verschijnselen als boeren, brandend maagzuur en misselijkheid kunnen optreden.

De oorzaak van maagklachten is niet altijd te achterhalen. De laatste tijd is meer bekend over een zogenaamde ‘luie’ maag. Dit betekent dat de spieren van de maagwand te langzaam kneden en mengen. Dit zorgt ervoor dat het veel langer duurt voor het voedsel klaar is om naar de dunne darm te verhuizen. Al die tijd kan het maagsap op de maagwand inwerken, waardoor deze geïrriteerd kan raken. Bovendien kan het maagsap gemakkelijker de slokdarm in stromen.

U kunt de gewenste brochure via de website van het MLDS downloaden.

Magma

Uitgave maart 2024       Uitgave december 2023

large_Voorkant MAGMA_1.JPG            
______________________________________

groene_mdl_logo.jpg

Commissie Groene MDL
______________________________________

De NVMDL is lid van de
Federatie van Medisch Specialisten (FMS)

 FMS logo_1.jpg
______________________________________

Richtlijnendatabase FMS

richtlijnendatabase_banner2017_0.png

______________________________________

Maag Lever Darm Stichting

medium_Logo_MLDS_RGB_HR01-online_0.jpg

De NVMDL heeft in samenwerking met de Maag-Lever-Darm Stichting (MLDS) brochures over de meest voorkomende aandoeningen gemaakt.

U kunt deze vernieuwde en gratis te bestellen folders inzien via de MLDS website