Lever

De lever is een orgaan van ongeveer 1,5 kg. Daarin vinden meer dan 500 verschillende chemische reacties plaats. De lever maakt onder meer gal en cholesterol. Bovendien zet de lever de uit de darm opgenomen voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten en vetten om in bouw- en brandstoffen. Ook filtert de lever het bloed en maakt giftige stoffen onschadelijk. Bij een zieke lever kunnen veel zaken in het honderd lopen. Onder meer door veel alcohol kan de lever op den duur vervetten en groter worden. Uiteindelijk beschadigt de lever en ontstaat littekenweefsel (levercirrose) met allerlei klachten als gevolg.
Veel leverziekten kunnen ontstaan door een virusinfectie (hepatitis A, B, C, D, E), door giftige stoffen en medicijnen. Ook kunnen erfelijke factoren een rol spelen. Algemene klachten bij leveraandoeningen zijn: vermoeidheid, gevoel van slapte, verminderde eetlust, gewichtsverlies en geelzucht.
Bij kinderen ontstaan leverziekten bijvoorbeeld door slecht aangelegde galwegen of het gebrek aan bepaalde enzymen. Deze kinderen blijven in ontwikkeling achter, zijn chronisch ziek en lopen bij infecties ernstige risico’s. Vaak is een levertransplantatie noodzakelijk.

U kunt de gewenste brochure via de website van het MLDS downloaden.

Magma

Uitgave maart 2024       Uitgave december 2023

large_Voorkant MAGMA_1.JPG            
______________________________________

groene_mdl_logo.jpg

Commissie Groene MDL
______________________________________

De NVMDL is lid van de
Federatie van Medisch Specialisten (FMS)

 FMS logo_1.jpg
______________________________________

Richtlijnendatabase FMS

richtlijnendatabase_banner2017_0.png

______________________________________

Maag Lever Darm Stichting

medium_Logo_MLDS_RGB_HR01-online_0.jpg

De NVMDL heeft in samenwerking met de Maag-Lever-Darm Stichting (MLDS) brochures over de meest voorkomende aandoeningen gemaakt.

U kunt deze vernieuwde en gratis te bestellen folders inzien via de MLDS website