Patienteninformatie

Het specialisme van de Maag-Darm-Leverziekten houdt zich bezig met verschillende organen die betrokken zijn bij de spijsvertering. Voedsel komt via de mond in de slokdarm en vervolgens in de maag waar het wordt tijdelijk wordt opgeslagen en wordt gemengd met maagsappen. Als het voldoende verdund is, komt de voedselbrij eerst in de dunne darm en daarna in de dikke darm. In de dunne darm worden verteringssappen vanuit de alvleesklier, lever en galblaas aan het voedsel toegevoegd. Hierdoor komen belangrijke voedingsstoffen vrij uit het voedsel. Deze voedingsstoffen worden via de wand van de dunne darm aan het bloed afgegeven. Aan het eind van de dunne darm stroomt een dunne, onverteerbare massa naar de dikke darm. De dikke darm onttrekt water en zouten uit deze dunne brij. Wat daarna overblijft is de normale vaste ontlasting. De ontlasting wordt door de dikke darm naar de endeldarm geduwd. Als er ontlasting in de endeldarm komt voelt u aandrang. De spijsvertering is dan voltooid en de ontlasting kan via de anus het lichaam verlaten.

Hieronder vindt u uitleg over ziektebeelden die kunnen voorkomen. Ze zijn gerangschikt per orgaan en verwijzen voor een deel naar de brochures die samen met de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) zijn gemaakt. Ook kunt u informatie filmpjes bekijken over verschillende ziektebeelden (bijvoorbeeld neuroendocriene tumoren) en endoscopische onderzoeken, zoals een gastroscopie en coloscopie.

Magma
Uitgave maart 2019         Uitgave december 2018         
 Voorkant MAGMA maart 2019_0.JPG    medium_Voorkant Magma 4.JPG                               

______________________________________

Richtlijnendatabase FMS

richtlijnendatabase_banner2017.png

______________________________________

Maag Lever Darm Stichting

Logo_MLDS_RGB_HR01 (online).jpg

De NVMDL heeft in samenwerking met de Maag-Lever-Darm Stichting (MLDS) brochures over de meest voorkomende aandoeningen gemaakt.

U kunt deze vernieuwde en gratis te bestellen folders inzien via de MLDS website