Het medische onderzoek

Informatie over onderzoeken   
 
Op dit gedeelte van de website is informatie te vinden over de volgende onderzoeken: colonoscopie, echo-endoscopie, ERCP, gastroscopie, proctoscopie, sigmoïdoscopie en röntgenonderzoek. Deze zijn aan te klikken in het menu rechts. Er is te lezen wat ieder onderzoek inhoudt, hoe het doorgaans verloopt en hoe de patiënt zich er op kan voorbereiden. Ook eventuele risico’s en complicaties die bij het onderzoek kunnen optreden, zijn beschreven.
Informatie op deze website is algemeen. Ieder ziekenhuis heeft zijn eigen procedures die het volgt bij het uitvoeren van onderzoeken. Het kan daarom zijn dat de eigen arts andere voorschriften geeft met betrekking tot de voorbereiding op een onderzoek dan dat op deze website staat vermeld. Ook de afhandeling van een onderzoek is per ziekenhuis verschillend en kan dus afwijken van de informatie op deze website. Bedenk dat informatie die de eigen arts geeft, altijd boven informatie gaat die op deze website staat.

In de uitleg van de onderzoeken is voor de arts en de patiënt vanwege de leesbaarheid een mannelijke vorm gebruikt. Waar hij staat kan ook zij worden gelezen.

De Maag Lever Darm Stichting heeft daarnaast in samenwerking maag-darm-leverartsen een uitstekende serie brochures samengesteld over de meest voorkomende onderzoeken. Via onderstaande link kunt u deze brochures via de website van de MLDS downloaden.

Onderzoeken:
ERCP (galwegen en alvleesklier onderzoek)
Gastroscopie (slokdarm en maag onderzoek) 
Sigmoïdoscopie (onderzoek van de endeldarm inclusief het sigmoïd)
Colonoscopie (dikkedarmonderzoek)

Bekijk deze informatiefilms voor informatie over het onderzoek van de maag middels een gastroscopie en het onderzoek van de darm middels een colonoscopie. 

 

Naast de genoemde folders van de MLDS is er nog een aantal andere onderzoeken waarover u via onderstaande linkjes informatie kunt nalezen:

Magma

Uitgave juni 2024       Uitgave maart 2024

MAGMA 2-2024_COVER.JPG     Voorkant MAGMA_1.JPG       
______________________________________

groene_mdl_logo.jpg

Commissie Groene MDL
______________________________________

De NVMDL is lid van de
Federatie van Medisch Specialisten (FMS)

 FMS logo_1.jpg
______________________________________

Richtlijnendatabase FMS

richtlijnendatabase_banner2017_0.png

______________________________________

Maag Lever Darm Stichting

medium_Logo_MLDS_RGB_HR01-online_0.jpg

De NVMDL heeft in samenwerking met de Maag-Lever-Darm Stichting (MLDS) brochures over de meest voorkomende aandoeningen gemaakt.

U kunt deze vernieuwde en gratis te bestellen folders inzien via de MLDS website